Openbare projecten zijn voor ons jonge bureau een uitdaging. Een methode om bij een grote hoeveelheid mensen hun gevoelens te kunnen raken of te kunnen inspelen op hun leefwereld. Het is een grote uitdaging om voor zoveel mogelijk mensen goed te kunnen doen.  Ieder heeft immers een eigen visie én een eigen beleving.

Als jong architectenbureau is het realiseren van openbare projecten een zware klus, mits die meestal vooraf gaat aan een uitgebreide selectie-procedure. Desalniettemin is het steeds een uitdaging om een bestuur, een organisatie of een jury te kunnen prikkelen. Het is als het ware een stimulans om het steeds beter te doen, om steeds vernieuwend te zijn.

Begraafplaats Handzame

Realisatie

2012-2014

De begraafplaats bestaat uit een oud & een nieuw gedeelte. De bedoeling is om:
- een eenheid te scheppen tussen oud en nieuw.
- toekomstige groei te bepalen.
- Introductie van groen.
- Realisatie van een afscheidsruimte & knekelput.
- Verfraaiien van het geheel.

Het meest typerend aan deze begraafplaats is de majestueuze toegangsweg, met zijn aanpalende monumentale graven. Links en rechts hiervan ligt de oude begraafplaats. In het verlengde ligt een uitgestrekte vlakte waar men reeds is gestart met het schikken van de nieuwe graven.

Het ontwerp team besliste hieruit het afscheidsgebouw te plaatsen tussen oud & nieuw & de knekelput als eindpunt van deze begraafplaats te gebruiken. Alles (paden, gebouw,...) wordt gezien in één gelijkaardige materialisatie, maar telkens met een aangepaste uitvoeringswijze. Het paviljoen bestaat uit stenen die gemengd zijn met glazen stenen, waardoor er een mediterende lichtwerking aan de binnenzijde ontstaat. Voor de knekelput (=de plaats voor de restanten van de verlopen concessies) wordt meer gestreefd naar een materiaal die de fragiliteit & vergankelijkheid illustreert. Daar worden dezelfde stenen in wild verband én zonder meten met een uitdrukkelijk reliëf gemetst.
All round worden verschillende accenten ingevoegd die de begraafplaats gevoeliger, intiemer & aangenamer maken.

Omgeving: Burovoorbuitenruimte
Ingenieur: Geert Rotsaert
VC: CVG

Terug naar overzicht

1
2
3
4
5
6
7
8