Openbare projecten zijn voor ons jonge bureau een uitdaging. Een methode om bij een grote hoeveelheid mensen hun gevoelens te kunnen raken of te kunnen inspelen op hun leefwereld. Het is een grote uitdaging om voor zoveel mogelijk mensen goed te kunnen doen.  Ieder heeft immers een eigen visie én een eigen beleving.

Als jong architectenbureau is het realiseren van openbare projecten een zware klus, mits die meestal vooraf gaat aan een uitgebreide selectie-procedure. Desalniettemin is het steeds een uitdaging om een bestuur, een organisatie of een jury te kunnen prikkelen. Het is als het ware een stimulans om het steeds beter te doen, om steeds vernieuwend te zijn.

Wit-gele kruis I Tielt

Closed

2015 -...

Een nieuw afdelingsgebouw voor het wit-gele kruis van Tielt is de opgave die zich stelde. Een beperkt programma werd uitgeschreven, een idee werd gevraagd.
Volgende elementen zijn van belang ifv dit ontwerp te begrijpen:
- het kwistige bodemgebruik van het terrein – opgelegd door stedenbouwkundige randvoorwaarden – wordt opgevangen door de mogelijkheid om het gebouw te voorzien van bijkomende verdiepingen over een deel van de bebouwde oppervlakte. Dit moet zowel een eigen uitbreiding mogelijk maken, als de potentie van het gebouw voor een toekomstige eigenaar verhogen.
- Er werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen vaste elementen en invulling. Een kolommenraster laat toe kantoorindelingen te wijzigen of open landschappen in te bouwen.
- De langse inplanting van het gebouw op het terrein laat een maximum aan toekomstige uitbreidingen toe.
De rustige beeldvorming van het gebouw wil discrete, duurzame klasse uitstralen, eerder dan voorbijgaande opdringerigheid. Een subtiel kleurgebruik zal de identiteit van het bedrijf uitstralen zonder het gebouw te veroordelen tot een levenslange afhankelijkheid van zijn eerste functie.

"Architectuur moet een drager zijn voor een lange onvoorspelbare toekomst."

Ism: Sileghem & Partners

Terug naar overzicht

1
2
3
4
5
6
7