Een vast aandeel in de activiteit van ons bureau is zonder twijfel 'het renoveren'.
Dit is natuurlijk een logisch gevolg uit de bodembezetting van ons kleine België. Vlaanderen heeft duidelijk een tekort aan braakliggende bouwgronden én geeft nog steeds voordelen aan gezinnen die kiezen voor renovatie ipv nieuwbouw (6% btw).

Wij zien het als een eer om een ouder gebouw nieuw leven te mogen inblazen.
Onze visie is meestal: "respect voor het oude accentueren door de nieuwe ingrepen zo aan te pakken dat die enerzijds aanvullend zijn én anderzijds modern én vernieuwend."
Ook wel gezegd: "Contrasterend, maar toch hand in hand."

Begraafplaats Handzame

Realisatie

2012-...
Fase 1: reeds uitgevoerd.
Fase 2: 2019 (onder voorbehoud)

De begraafplaats bestaat uit een oud & een nieuw gedeelte. De bedoeling is om:
- een eenheid te scheppen tussen oud en nieuw.
- toekomstige groei te bepalen.
- Introductie van groen.
- Realisatie van een afscheidsruimte & knekelput.
- Verfraaiien van het geheel.

Het meest typerend aan deze begraafplaats is de majestueuze toegangsweg, met zijn aanpalende monumentale graven. Links en rechts hiervan ligt de oude begraafplaats. In het verlengde ligt een uitgestrekte vlakte waar men reeds is gestart met het schikken van de nieuwe graven.

Het ontwerp team besliste hieruit het afscheidsgebouw te plaatsen tussen oud & nieuw & de knekelput als eindpunt van deze begraafplaats te gebruiken. Alles (paden, gebouw,...) wordt gezien in één gelijkaardige materialisatie, maar telkens met een aangepaste uitvoeringswijze. Het paviljoen bestaat uit stenen die gemengd zijn met glazen stenen, waardoor er een mediterende lichtwerking aan de binnenzijde ontstaat. Voor de knekelput (=de plaats voor de restanten van de verlopen concessies) wordt meer gestreefd naar een materiaal die de fragiliteit & vergankelijkheid illustreert. Daar worden dezelfde stenen in wild verband én zonder meten met een uitdrukkelijk reliëf gemetst.
All round worden verschillende accenten ingevoegd die de begraafplaats gevoeliger, intiemer & aangenamer maken.

Omgeving: Burovoorbuitenruimte
Ingenieur: Geert Rotsaert

Terug naar overzicht

1
2
3
4
5
6
7
8