Een vast aandeel in de activiteit van ons bureau is zonder twijfel 'het renoveren'.
Dit is natuurlijk een logisch gevolg uit de bodembezetting van ons kleine België. Vlaanderen heeft duidelijk een tekort aan braakliggende bouwgronden én geeft nog steeds voordelen aan gezinnen die kiezen voor renovatie ipv nieuwbouw (6% btw).

Wij zien het als een eer om een ouder gebouw nieuw leven te mogen inblazen.
Onze visie is meestal: "respect voor het oude accentueren door de nieuwe ingrepen zo aan te pakken dat die enerzijds aanvullend zijn én anderzijds modern én vernieuwend."
Ook wel gezegd: "Contrasterend, maar toch hand in hand."

Praktijk 72

Realisatie

Een oude loods wenst de bouwheer om te bouwen tot een bloeiende kiné-praktijk.

Het gebouw, die vroeger als eigenaar een staalconstructeur had, wordt gekenmerkt door zijn eenvoud & brute materialen. Aan de kant van de woning bestaat de schuur uit een langgerekte vrijstaande gevel die overvol zit met perforaties die het licht laten binnen vallen. Het gebouw krijgt bij de nieuwe aanpak nieuw schrijnwerk, maar wordt overigens in ere gehouden.
De eigenheid dient bewaard te blijven.

Het gelijkvloers wordt gekenmerkt door enkele dienst-functies & een multifunctionele zaal.
Niveau 1, dien nu bestaat uit één uitgestrekte open ruimte wordt ingevuld door 1 doos, waardoor de dakconstructie én de typologie van dit verdiep niet verloren gaat.
De bouwheer gaat akkoord om niet alles kraaknet op te doen, zoals je in een nieuwbouwsituatie zou wensen, maar eerder te werken met contrasten tussen oud en nieuw.

Ingenieur: Geert Rotsaert
Fotografie: Charlotte Pattyn & Lies Bruynooghe

Terug naar overzicht

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12