Een vast aandeel in de activiteit van ons bureau is zonder twijfel 'het renoveren'.
Dit is natuurlijk een logisch gevolg uit de bodembezetting van ons kleine België. Vlaanderen heeft duidelijk een tekort aan braakliggende bouwgronden én geeft nog steeds voordelen aan gezinnen die kiezen voor renovatie ipv nieuwbouw (6% btw).

Wij zien het als een eer om een ouder gebouw nieuw leven te mogen inblazen.
Onze visie is meestal: "respect voor het oude accentueren door de nieuwe ingrepen zo aan te pakken dat die enerzijds aanvullend zijn én anderzijds modern én vernieuwend."
Ook wel gezegd: "Contrasterend, maar toch hand in hand."

'Schuur'-kantoor

Realisatie

2003- 2004

Een uitdaging, dit is hoe dit project voor de architect ervaren werd. Of moeten we hier nog over student - architect spreken.

Een voormalige schuur annex paardenstallen, moest gerenoveerd worden tot een pand die dienst moest doen tot kantoor met achterliggende opslagplaats. Tevens moest dit gebouw in de toekomst eventueel omgebouwd worden tot een centrale woning op het bestaande terrein. Vanuit de bestaande opstelling van het gebouw leek de meest logische redenering zoveel mogelijk authentieke elementen te bewaren en reeds gewijzigde zaken te corrigeren dmv deze verbouwing. Zo was de kopgevel aan de voorzijde het zwakke element van dit gebouw en werd deze dan ook het meest onder handen genomen. Deze 'oude' kopgevel werd verwijderd en vervangen door een ensemble die tegelijkertijd het gebouw een nieuw cachet moest geven en natuurlijk licht in de vooraan gesitueerde kantoorruimtes moest scheppen. Zijdelings werd aan de achterzijde van het gebouw de oude poort behouden, maar wordt die gecombineerd met een schuifraam, zodat ook in een geopende situatie een klimaat –en vochtgecontroleerde ruimte kan ontstaan.

I.s.m. arch.: Rik Verlinde 

Terug naar overzicht

1
2
3
4